keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Päivämies 13/2012 pääkirjoitus

http://www.srk.fi/index.php?p=paakirjoitus_132012

Päivämiehen pääkirjoitus on selkeästi tarkoitettu vastineeksi epäilylle ihmisoikeusloukkaukselle jota professorit arvelivat Leppäsen pariskunnan kohdalla tapahtuneen.
Jokaisella yhdistyksellä on säännöt ja niissä säännöissä sanotaan yhdistykseen liittymisestä ja siitä eromisesta. Julkisten tietojen perusteella ei ole mitään syytä epäillä, että Turun ry olisi erottanut Ristoa tai Maria jäsenyydestään heidän naispappeuskantansa mukaan.
Jokaisella yhdistyksellä on myös oikeus valita opettajansa (puhujansa) ja päättää myös siitä, milloin opettajan kannanotot ovat niin pahasti ristiriidassa yhdistyksen arvojen kanssa, että opettaja täytyy vapauttaa tehtävästä.

Nämä ovat päivän selviä asioita eikä niissä ole varmaankaan tapahtunut ihmisoikeusloukkauksia.

Pääkirjoituksen otsikon mukaan jokaisella ihmisellä on Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa vapaus uskoa. Hyvä niin. Uskoopa sitten vaikka metsän jumalaan tai tunturin kivipatsaaseen tai elävään Jumalaan.

Pääkirjoituksessa sanotaan myös: " jokaisella on oikeus ja vapaus hyväksyä tai olla hyväksymättä jonkin uskontokunnan, kristillisen yhdistyksen tai ryhmän uskonnolliset käsitykset". Tämäkin kaikki pitää paikkansa.

Sitten tulee se epätoimittajaa harmittava piirre Päivämiehen teksteissä. Nyt ei oteta kantaa siihen onko yhdistyksellä (sen edustajana puheenjohtaja) oikeus julkisesti sanoa, että henkilö X on Jumalan valtakunnan ulkopuolella. Varsinkaan kun julkisessa keskustelussa usein korostetaan, että rauhanyhdistys ei ole yhtä kuin Jumalan Valtakunta, vaan Jumalan valtakunta on näkymätön Pyhän Hengen yhdistämä seurakunta.

Ja tästähän koko jupakassa on kysymys. Siitä että julkisesti sanottiin, Mari Leppäsen kävelleen omilla teoillaan Jumalan Valtakunnan ulkopuolelle. Jos Kimmo Puolitaival Turun ry:n johtokunnan edustajana julistaa jonkun kävelleen itse Jumalan Valtakunnan ulkopuolelle, se tarkoittaa eristamistä rauhanyhdistyksen piirissä. Siis siinä hengellisessä kodissa joka Marille on ollut rakas, mutta joka ei ole Jumalan Valtakunta.
Kyllä tässä lähestytään ihmisoikeusloukkausta. Pitäisi ainakin korostaa että: meidän käsityksen mukaan henkilö x on omilla teoillaan kävellyt ulos Jumalan Valtakunnasta.

Toinen epätoimittajaa mietityttävä kysymys on: Onko uskominen ja pelastuminen henkilökohtasista vai kollektiivista yhteisön sisällä. Yksinkertaistettuna: pitääkö yhdistyksen huolehtia, että keskuudessa on vain oikealla tavalla ajattelevia ihmisisä. Eikö riitä, että julistaa oikeaa Jumalan sanaa sekä synninpäästöä ja luottaa siihen, että yksilöt uskoo sen omalle kohdalleen. Jos taas ei usko, niin eikö ole Jumalan tehtävä tuomita, ei yhdistyksen?


3 kommenttia:

  1. Tästä mainitsemastasi näkökannasta on ihan totta, että ihmisoikeuskysymys tulee konkreettiseksi. On oikeus ajatella mitä tahtoo, mutta onko järjestön johdolla oikeus virallisesti leimata joku ihminen ulkopuoliseksi. Varsinkin kun ymmärretään, että tätä virallista kantaa jäsenien on kunnioitettava.

    Epätoimittajalle kysymys: Olisiko mahdollista tehdä tästä aidompi "lukijapalsta". Eli tekisit vaikka oman gmail-osoitteen johon lukijat voisivat lähettää kommenttiviestejään. Asialliset voisit sitten julkaista täällä. Näin varsinaisista postauksista muodostuisi oikea lukijapalsta eikä vain sinun ajatuksiasi :).

    VastaaPoista
  2. Aidompi lukijapalsta olisi hyvä idea!
    Voisihan sen ohessa olla myös suora kommentointimahdollisuus.

    VastaaPoista
  3. Ajatukseni oli että blogi toimisi sosiaalisena lukijapalstana. Eli nostaisin keskusteluun pari juttua per lehti. Ja sitten yleistä kirjoituksen johon voisi laittaa kommentteja koko lehdestä.

    Pääasiallisena antina olisi palstaa seuraavien lukijoiden kommentointi ja keskustelu. Ajattelin että se olisi tarpeeksi ajantasainen ja avoin kaikille kommentoinnille. Jatkossa pyrin lyhentämään oman näkemykseni osuutta, niin että keskustelun kehittyessä "alustusta" ei tarvitsisi juuri ollenkaan.

    Jos lukijat kokee tarpeellisempana perinteisen lukijapalstan niin toki voin kehittää myös siihen suuntaan.

    Sähköpostia voi toki laittaa osoite : epatoimittaja.paikkari (ät) gmail.com.

    Voin sieltä poimia blogiin tarpeelliseksi näkemäni mielipiteet.

    Pääasia olisi avoin ja rakentava keskustelu kristillisyytemme lehden pohjalta. Itse olen kokenut että lehti ei kirjoita kaikista asioista kovinkaan rehellisesti, vaan hieman julkikuvaa kiillottaen. Haluan jakaa sisarien ja veljien kesken myös sitä vaikeammin lähestyttävää totuutta.

    VastaaPoista